Angst Voor Succes

Ik zal eerlijk met je zijn. Het is best een beetje eng om ‘ineens’ je kop boven het maaiveld uit te steken. Er kan van alles gebeuren! Zo meteen wordt je opgemerkt, bekritiseerd, de kop ingedrukt, of erger nog, je kop wordt eraf gehakt! Ik kan genoeg redenen verzinnen om ergens niet aan te beginnen… Maar wat levert me dat op?

De afgelopen maanden heb ik keihard gewerkt aan mijn nieuwe boek. Vaak tot in de late uurtjes van de nacht of de vroege uren van de ochtend. Lezen, schrijven, corrigeren, herlezen, op nieuw aanpassen. Soms leek het wel een vicieuze cirkel waarin ik beland leek te zijn. En de gedachte dat mijn werk onopgemerkt zou blijven of zelfs slecht gerecenseerd zou worden kwam maar al te vaak langs. Ergens tijdens het hele proces was ik zelfs totaal ontevreden met mijn prestaties.

Net als tijdens mijn voettocht naar Spanje heb ik vaak genoeg gedacht om op te geven. Op die manier hoefde ik ook niet de verantwoording te dragen voor eventuele reacties die me niet zouden ondersteunen.

Niet lang geleden had ik weer zo’n gedachte, vlak voor de lancering van mijn boek. Het enige verschil, en tevens het grootste verschil, met alle voorgaande gelijkende gedachtes was, dat ik dit keer die gedachte serieus nam en hem niet wegstopte.

Bij het horen van dit interne stemmetje ging ik de dialoog aan, alsof het een personificatie was van iemand die me een boodschap wilde meegeven. En wat bleek?

Het was een stem die mijn angst voor succes vertegenwoordigde.

Ik heb het al eerder gezegd: angst is een boodschapper die je waarschuwt dat je wellicht nog niet volledig voorbereid bent op de situatie die voor je ligt.

Angst voor succes is daarin niet veel verschillend. Het is een signaal dat je waarschuwt voor dat wat er komen gaat en je vertelt dat dit potentiële succes samenhangt met risico’s. Het is een stap buiten je comfortzone, en helemaal als je niet volledig voorbereid bent op wat er komen gaat.

Zo had ik in de aanloop naar mijn boek genoeg momenten waarop ik in situaties zat die verschilden van mijn gewenste situatie. Kort gezegd: ik had een probleem. Gepaard met dit probleem had ik verschillende opties: opgeven of doorgaan en een oplossing zoeken. Gelukkig heb ik voor het laatste gekozen. En het resultaat van die keuze is een boek waar ik zeer trots op mag zijn!

Het grote verschil ligt hem in het doorzetten, ondanks de angsten en twijfels. Uiteindelijk gaat het om het vervullen van je doel. Het bevredigen van het verlangen om iets neer te zetten. En dat je het risico loopt dat het resultaat verschilt van dat waar je op gehoopt had, dat is in mijn optiek onvermijdelijk. Immers, ik heb zelden meegemaakt dat iets in één keer exact zo verloopt als dat het gepland was. Maar dat is tevens ook de leuke uitdaging eraan.

Want stel je eens voor dat alles de eerste keer perfect zou verlopen? Waar zou dan de uitdaging zijn? Alles wat je zou ondernemen zou in één keer slagen. Wellicht dat je de eerste keren blij en tevreden zou zijn, maar na verloop van tijd zou je je stierlijk vervelen, omdat de uitdaging weg is. Je wordt niet meer geprikkeld.

De reden dat je angst voor succes hebt is mogelijk te wijten aan de gedachte dat je juist niet in één keer je beoogde resultaat haalt. De overtuiging dat het in één keer moet lukken wordt onopgemerkt vanaf jongs af aan ingeprent, onder meer door onuitgesproken verwachtingen – van anderen en van jezelf. ‘Het moet in één keer perfect zijn. Maar geloof me als ik zeg: perfectie is eerder een blok aan je been, dan een bouwsteen voor succes.

Omgaan met angst voor succes is niet moeilijk. Eén mogelijkheid is om, zoals ik gedaan heb, in gesprek te gaan met je angst. Dat kan je doen met behulp van een coach, maar je kan het ook zelf proberen – wat het beste voor je werkt.

Zo zal je merken dat diezelfde angst je niet probeert tegen te houden, maar juist het beste met je voor heeft en je wilt behoeden voor gevaar. Zie het als een oud software programma dat je waarschuwt dat er mogelijk iets op je pad ligt wat je kan tegenhouden in het bereiken van je doel. Een programma dat geupdate mag worden door middel van herprogrammering van dat deel van je mind; de overtuiging die eraan ten grondslag ligt.

Eenmaal ‘geupdate’ zul je zien dat die angst, ook al is-ie nog aanwezig, je niet meer hoeft tegen te houden om door te gaan in het bereiken van je doel. En wat het resultaat ook is, de wetenschap dat je a) over je eigen angst hebt gezet, b) je je grenzen hebt verlegd en c) je in ieder geval een resultaat hebt bereikt is al reden genoeg om trots te zijn op je geleverde prestaties, no matter what others think or say.

 

Mijn boek is een feit. Een prestatie waar ook ik apetrots op ben. Een erkenning van het potentieel wat ik in me draag.

Merk je nou dat je het moeilijk vindt om doelen te stellen of om op gang te komen met je doelen? No worries. Ik help je graag!

In mijn laatste In Zicht Evenement van deze zomer geef ik je alle tools die je nodig hebt om van start te gaan met het creëren van de successen die je voor ogen hebt.

Ik vertel onder meer:

  • Hoe je je doelen vindt, ook al heb je nog niet helder waar je ze moet zoeken;
  • Het systeem om je doelen op de snelst mogelijke manier te bereiken;
  • Hoe je met tegenslagen omgaat die op je pad naar succes  liggen.

Deze laatste In Zicht vindt plaats op 26 Juni in Amsterdam. En ik heb een speciale prijs voor je als je je nu aanmeldt: in plaats van €97,- betaal je slechts €27,- En dat voor een volgepakt evenement dat je alle tools geeft om van jouw leven een groots succes te maken!

Eén van mijn leraren zei ooit: Succes is makkelijk, als je weet hoe het werkt.

Hij had gelijk.

 

Op ons succes!

Robert

Click Here to Leave a Comment Below