Skip to content

Heb Jij een Probleem?

We hebben ze allemaal – problemen, uitdagingen, issues, vraagstukken, kwesties of hoe je ze ook wilt noemen. Sterker nog, je hebt ze nodig om te groeien en om je potentieel te ontdekken. Zonder problemen zouden er enkel comfortzondes zijn.

Wat is een probleem dan? Veel mensen zouden beargumenteren dat problemen obstakels zijn; vervelende barricades die aan de horizon lijken te verschijnen wanneer we ze het minst verwachten.

Probleem, Uitdaging, Issue
Ik was lang geneigd het woord te verzachten, door het een ‘uitdaging’ of een ‘issue’ te noemen. ‘Nee, het is geen probleem; het is een uitdaging’. Hoewel dit soms goed werkte, beargumenteerde mijn mind toch best vaak dat ik mezelf voor de gek hield: ik veranderde het woord, maar niet de betekenis.

En hierin light het probleem, of de uitdaging als je wilt. 🙂

Wat is de definitie van een probleem?

Hoewel ik het beste antwoord van één van mijn leermeesters al aan het begin van mijn carrière kreeg, bleef ik zoeken naar dé definitie van het woord ‘probleem;.

Het is voornamelijk de associatie die we met het woord ‘probleem’ hebben. Wanneer je aan een probleem denkt, waar denk je dan precies aan? En hoe voelt dat?

Ik denk dat ik het wel kan raden. Toen je dacht aan een probleem, al was het maar voor een fractie van een seconde, dacht je aan een situatie waarin je je oncomfortabel voelde – van lichte stress tot volledige paniek. Het probleem waar je aan dacht was niet een kleine. Sterker nog, het voelde juist groter aan, dan voordat ik je vroeg aan een probleem te denken.

Oké, op dit moment raad ik je aan om iets te doen dat een afstand tussen jou en je probleem creëert. Het is niet nodig om in de energie van je probleem te blijven: Schud het van je af of ga zelfs even staan om wat jumping Jacks te doen. Zodra je klaar bent, kom dan weer terug bij dit artikel – ik zal je helpen je probleem te herkaderen en te herdefiniëren.

Goed, je bent er weer? IK ga er van uit dat je die energie van je af hebt geschud of dat je iets anders gedaan hebt om het probleem waar je net aan dacht naar de achtergrond te schuiven.

Zoals je kon zien, is het de associatie van het woord dat je de betekenis ervan geeft – het is ofwel ondersteunend, ofwel belemmerend. En als het je niet ondersteund, dan raad ik je aan het te veranderen.

Hou problemen
Hoewel sommigen kunnen zeggen dat je beter het woord ‘probleem’ beter uit je vocabulaire kunt laten vallen, denk ik niet dat dit de oplossing is. Het woord bestaat, en het heeft zich al op een fundamentele manier in je cognitieve mind geworteld. Een poging om het woord te deleten is net zoiets als een poging doen om jezelf af te  leren te lopen. Het is nagenoeg onmogelijk.

Niets heeft een betekenis…
In plaats daarvan kun je beter je associatie van het woord veranderen, zodat de betekenis ervan verandert. En als de betekenis verandert, dan verandert alles. Een andere leermeester van me zei ooit ‘Niets heeft een betekenis, behalve de betekenis die je er aan geeft’. En gelijk had ‘ie.

Het veranderen van de associatie
De vraag wordt dus: hoe verander je je associatie van het woord ‘probleem’? Wel, denk eens aan iets dat je ooit heel graag wilde hebben toen je een jaar 0f acht was, maar niet had. Het maakt niet echt uit waar je aan denkt nu, zolang je uiteindelijk kreeg wat je verlangde.

Heb je er aan gedacht? Top! Laten we er nog een doen. Kun je iets bedenken dat je wilde toen je ‘n tiener was? Natuurlijk! Ga eens in gedachten terug naar die periode , en wat voor dingen belangrijk voor je waren. Herken je het gevoel dat je iets mist – en het later krijgt? Visualiseer het tot in detail, stap echt in het gevoel van het willen, en het vervolgens voor elkaar krijgen of ontvangen.

Laten we het nog één keer doen. Ga met je gedachten even terug in de tijd. Naar vorige week, of vorige maand. Er was een situatie waarin je nog niet het resultaat had dat je wilde hebben. Iets kleins dat groot leek, of zelfs iets groots dat nog groter leek. Heb je het? Herken het gevoel op het moment dat je het niet hebt, en ga vervolgens direct naar het gevoel op het moment dat je het wel hebt. Van ontevredenheid of frustratie naar voldoening en erkenning, richt? 🙂

Je hebt zojuist een start gemaakt met het herconditioneren van je mind om de associatie van de betekenis van het woord ‘probleem’ te herdefiniëren.

Een probleem is niets meer dan het verschil tussen je huidige situatie en je gewenste situatie. Dat is alles.

Wanneer je je dus in een situatie bevind waarin je voelt dat je iets mist dat je graag zou willen hebben of in zou willen zijn, herinner jezelf er dan aan dat er altijd een oplossing is om tot de gewenste situatie te komen.

Heb jij ook een probleem gehad dat je hebt opgelost? Deel hieronder in het commentaarveld je ervaring en help anderen met jouw kennis.

Op jouw succes,

Robert

Published inPersonal DevelopmentSucces

One Comment

  1. Schitterend artiekel! Ik ben tevreden dat ik dit gelezen heb!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.