Hoe Je Je Mindset Verandert

“Those who cannot change their minds cannot change anything.”
George Bernard Shaw

Sommige mensen zouden liever een arm of been afhakken dan van gedachten veranderen. Ok, misschien en lichte overdrijving, maar het verandert niet het feit dat het veranderen van je mindset één van de moeilijkste dingen is die er zijn.

Op het moment dat je een bepaald idee in je hoofd hebt – of het nu een idee is over wie iemand is, de manier waarop iets zou moeten werken, de wijze waarop iets heeft plaatsgevonden of de wijze waarop iets had moeten plaatsvinden – dan blijft het plakken. Je brein haakt zich er aan vast en verwacht dat het daar ook zal zijn, precies zoals met je arm of been.

Met een enorme eigenwijsheid en koppigheid waar je U tegen zegt, weet ik dit maar al te goed.

Maar koppig blijven vasthouden aan jouw kaart van de wereld is zoiets als je woonkamer van binnenuit met planken dichttimmeren, het licht uitdoen en je onder de bank verstoppen. Het is nogal beperkend.

Wat je kunt doen om makkelijk je mindset te veranderen.

1. Wees Nieuwsgierig

Nieuwsgierigheid is het ultieme tegengif voor dogmatiek.

Er is altijd een andere manier waarop je tegen dingen kunt aankijken en andere manieren waarop dingen werken, en eerlijk gezgd, op speelse wijze nieuwsgierig zijn naar hoe dingen zouden kunnen werken is precies de manier waarop je spot hoe dingen beter kunnen.

 

2. Wees voorbereid op zelfrechtvaardiging

Op een bepaald moment zal je mind tegen je schreeuwen ‘Hooo, wacht eens eff’kes hier! Dit hebben we al een keer gehad, weet je nog? Verziek het nou niet!’ 

Je mind doet er alles aan om gelijk te krijgen. Dus wanneer het een andere zienswijze krijgt voorgeschoteld, zal het er alles aan doen om zijn standpunt te verdedigen. Je mind zal je zeggen dat anderen er naast zitten; het zal je zeggen dat juist nu van gedachten veranderen verkeerd is; en zelfs als je al een vaag idee hebt dat je er naast zou kunnen zitten, dan zal je mind je zeggen dat bij je ‘leest blijven’ (zoals de schoenmaker), precies datgene is wat ‘sterke’ mensen doen.

Hou dus rekening met zelfrechtvaardiging van je mind en zie het voor wat het is – gebakken lucht dat erop gefocust is om je gelijk te halen in plaats van gelukkig te zijn.

 

3. Omarm de sprong

Ik weigerde om van gedachten te veranderen; ik ben slechtziend en kan onmogelijk een voltijd Hbo-studie volgen, laat staan hem ook nog binnen vier jaar met succes afronden.

Ik hield mezelf consequent tegen van dat angstige moment van het ene zienswijze naar het andere, alsof je van de ene auto naar de andere springt terwijl je over de snelweg rijdt.

Mijn amygdala ontvlamde en mijn mind vertelde me dat ik dat de huidige manier de veiligste was; stick to way things are or end up as a hood ornament.

Hetzelfde gebeurt in je hoofd – het denkpatroon dat afkomstig is van je brein’s ‘veiligheidsmodus’ zal proberen je tegen te houden om die sprong te wagen totdat de uitkomst 100% zeker is. Je brein probeert je enkel te helpen; het is niets meer dan een geërfde overlevingstechniek.

Stel jezelf dus gerust, adem in en spring.

 

4. Veroordeel jezelf niet

Het kan zijn dat je vanalles tegen jezelf zegt omdat je je mind niet eerder hebt veranderd. Misschien oordeel je zelfs wel erg hard omdat je juist je mindset hebt veranderd, ook al is die verandering een positieve.

Je mind houdt er niet van om fout te zitten en zal dan ook alle gedachten van de hand doen die erop zouden kunnen duiden dat je het mis hebt. Je mind doet dat door je te laten denken dat je een idioot bent als je van gedachten verandert.

Dit is natuurlijk je reinste onzin. Van gedachten veranderen in een positieve context (bijvoorbeeld geen gehoor geven aan peer pressure of andere irrelevante invloeden) is enkel een stap die erop duidt dat je je grenzen verlegt.

Veroordeel jezelf niet omdat je tot bloei komt.

 

5. Speel open kaart

Het is erg verleidelijk om een cover-up te verzinnen om te verbergen dat je van gedachten bent veranderd. Niet toestaan dat mensen je anders zouden kunnen zien. Niemand laten weten dat je zojuist een U-turn hebt gemaakt. en vooral niet laten weten dat je het mis had!

Maar wat nou als mensen je juist meer waardeerden omdat je van gedachten bent veranderd? Wat als het eigenlijk helemaal niet zo veel zou uitmaken wat een handjevol anderen over je zouden kunnen denken? Wat als de kwaliteit van het hebben van vertrouwen om te kiezen belangrijker was dan je waargenomen status met anderen?

In mijn werk als coach is het verleidelijk om alle antwoorden te hebben en het geeft een flinke ego-boost om gezien te worden als een goeroe. Maar er is zoveel meer dat ik niet weet dan wat ik wel weet, dus wanneer ik iets met een cliënt probeer waarvan ik zeker weet dat het fantastische resultaten geeft, maar simpelweg  niet werkt, dan hou ik mijn handen op en verklaar dat het een mislukt experiment is en ga verder met de sessie.

En dat is precies zoals het zou moeten.

Probeer niet iets te verdoezelen of voor te houden dat iets nooit is gebeurd. Geef toe dat je het mis had en koester het feit dat je van gedachten bent veranderd.

 

6. Pak kansen

Op je plek blijven staan op het moment dat het leven je een kans voorschotelt resulteerd in een gegarandeerd gefrustreerd leven gevuld met ‘What if’s‘.

Het leven zit vol kansen en om die kansen te grijpen betekent het dat je bereid moet zijn te improviseren. Gelukkig heb je het verbluffende vermogen om al doende je denken te activeren; een ingebouwd mechanisme om je toekomst te creëren. Door dat vermogen vaak aan te spreken – wat betekent dat je erkenning geeft aan de magie van je potentieel – krijg je te zien wat het leven allemaal in petto heeft.

Ik heb 22 jaar met Diabetes geleefd, ben erdoor bijna blind gewonrden en heb ruim twee jaar aan nierdialyse gezeten. Dat betekende dat ik op bepaalde vlakken mijn handelen en gedachten moet aanpassen om toch die dingen voor elkaar te krijgen die ik gedaan wilde hebben; of het nu ging om een voettocht van 1000 kilometer of het runen van een business vanuit het ziekenhuis. Uiteindelijk hebben alle fysieke problemen ervoor gezorgd dat ik in mijn leven vaak moest improviseren, en ondanks dat ik nu dankzij de transplantatie geen Diabetes en dialyse meer heb, zullen de fysieke residu’s me op buitengewone wijzes blijven uitdagen.

Je kunt alleen genieten van de kansen van het leven met een mind die openstaat voor verandering. 

Op welk vlak heb jij je mind veranderd? Deel je ervaringen alsjeblieft in het comment veld hieronder.

 

Op ons succes.

Robert

 

Click Here to Leave a Comment Below