Hoe Vind Je Je Focus?

Toen ik gistermorgen mijn goede vriend opbelde en vroeg hoe het met hem ging, antwoordde hij mij dat hij nogal gestrest was. Een aantal zaken wilde niet lukken en langzaam maar zeker groeide zijn irritatie, totdat het plafond was bereikt en hij in woede uitbarstte. “Ik doe ook te veel dingen tegelijk, man” – Geen wonder dat het niet wil lukken! Want waar ligt je focus?

Focus is een woord dat vaak gebruikt wordt. Focussen op je werk, op een project, op je relaties, op je financiële zaken. Maar wat houdt, dat in, focus. En belangrijker nog: hoe vind je focus?

Een goede methodiek die ik zelf gebruik, is om een indicatie te maken van het aantal projecten wat ik wil ondernemen. Een soort wanting-to-do-lijstje. En ik neem heel bewust ook het woord ‘wanting’ erbij, want het kan goed zijn, dat ik er niet aan toekom, en dat ik het doorschuif naar de volgende dag. Op dat lijstje staan de zaken die ik op dit moment het meest belangrijk vindt, en die ik het snelst af wil hebben. Dat kunnen korte termijn projecten zijn, maar ook zeker langere termijn projecten.

Korte termijn zaken nemen vanzelfsprekend weinig tijd in beslag ten opzichte van lange termijn projecten of zaken: een was doen, een mail versturen of je belastingaangiftes doen.

Lange termijn projecten zijn iets lastiger, maar zeker niet onmogelijk. De clou is om ze op zo’n manier in te delen, dat je je er niet blind op gaat staren, het voor je uitschuift of er wekenlang uren achtereen mee bezig bent.

Het sleutelwoord is kaderen. Door een zaak of onderdeel van een project te kaderen, bepaal je hoeveel tijd je per keer neemt om ermee bezig te zijn. Een voorbeeld: deze blogmarathon is een langlopend project. Ik kon niet van te voren 42 blogs gaan schrijven, want dat zou ik fysiek niet trekken, laat staat dat als ik het zou kunnen de kwaliteit ervan nog hoogwaardig zou zijn. Een goede voorbereiding die ik getroffen heb was, en is, om elke dag een uur van mijn tijd uit te trekken om me met mijn marathon bezig te houden. Ik schrijf dan soms 1 blog, soms 2, een enkele keer zelfs 3.

Wanneer dat uur dan voorbij is, dan pak ik een ander project waar ik aan wil werken, bijvoorbeeld het voltooien van mijn eBook, of het uitstippelen van een nieuwe training.

Op die manier heb ik per keer (in dit geval, per uur) een gefixeerde aandachtsspan van één uur, waarin ik me enkel hoef te focussen op één project of één onderdeel van een project.

Afleiding
Natuurlijk komt het voor, dat wanneer je lekker in je flow en gefocust werkt, er altijd wel een telefoontje, mailtje of persoon binnenkomt die tijd en aandacht van je vraagt. Dat betekent dat je uit je flow wordt gehaald, uit je focus wordt gebracht en in een instant een omschakeling moet maken om in de vraag of het verzoek te voorzien. Daar kun je voor een groot deel een oplossing voor vinden!

In een vorige blog heb ik geschreven dat we gemiddeld eens per 11 minuten worden gestoord, en dat het vervolgens 26 minuten kost om weer in de flow te komen. Het gevolg: een allesbehalve positieve en productieve dag.

Ik heb  het niet gemeten, maar toen ik deze informatie voor het eerst hoorde, kon ik mezelf er helemaal in terugvinden. Mailtjes die binnenkomen, telefoontjes die afgaan, mensen die aankloppen, laat staan mijn eigen gedachten die alle kanten op schieten.

Sindsdien heb ik mijn aanpak op mijn werk en projecten veranderd. Wanneer ik bijvoorbeeld aan een artikel voor mijn site bezig ben, dan sluit ik alle elektronische en technische kanalen af: geen Facebook of Hyves, geen openstaande mailprogramma’s, en zelfs mijn mobiel moet het ontgelden; die gaat uit.

De verleiding om zo tussentijds gestoord te worden neemt dan met meer dan 80% af, wardoor ik productiever ben, effectiever, efficiënter en positiever. Want zeg nou zelf: als je gestoord wordt wanneer je met iets leuks of belangrijks bezig bent (helemaal als het om iets kleins of onbenulligs gaat), dan zakt je humeur daar toch ook van?

Kader je projecten of zaken die belangrijk voor je zijn. Stel van te voren vast hoeveel tijd je er aan wilt besteden en neemt die tijd ook. Zo neem je kleine stappen in een groots project, en zie je er ook nog de resultaten van!

Wil je weten hoe je prioriteiten leert te stellen? Lees dan mijn blog van morgen!

Op ons succes!

Robert

Click Here to Leave a Comment Below