Wat Is Succes?

Heb je je wel eens afgevraagd wat de definitie van succes is? Wat betekent succes nu eigenlijk? We gebruiken het woord vaak in connectie met één van twee mogelijkheden of situaties.

Enerzijds roepen we tegen een ander ‘Succes!’ als hij of zij bijvoorbeeld naar de tandarts gaat voor een wortelkanaal behandeling. In deze context heeft succes de betekenis van ‘ik hoop dat het je zonder al te veel pijn en/of moeite afgaat’.

De tweede betekenis van succes roept meer tot de verbeelding van menigeen. Dat komt omdat succes een lading krijgt die associeert met financiële en materiële rijkdom. In dat geval is succes de verwoording van het stigma van de rijke stinkerd in een stak pak, dat in een dure auto rijdt, een bloedmooie vrouw of een ontzettende knappe man heeft en een villa bewoont waar wel zes huishoudens in passen.

Beperkende associatie
Het nadeel van beide definities van succes in bovenstaande voorbeelden is dat het woord succes een niet al te positieve betekenis heeft. Zou het daarom kunnen zijn dat slechts weinigen daadwerkelijk die precieze successen behalen – wie wil er nu zoveel negativisme in zijn of haar leven hebben?

Maar wat als succes een andere betekenis krijgt? Immers, niets heeft een betekenis, behalve de betekenis die je er zelf aan geeft.

Ondersteunende betekenis
Sinds een aantal jaar gebruik ik een definitie van succes waarbij ik me ontzettend prettig voel. Het stimuleert me om het maximale uit mezelf te halen, om mijn grenzen te verleggen, mijn mindset positief te houden en mezelf doelen te stellen waar ik met de minste moeite gepassioneerd over blijf en het doorzettingsvermogen vind om die doelen te behalen.

Een aantal jaar terug nam ik deel aan een evenement dat ging over succes. De spreker op het podium stelde dezelfde vraag die ik jou nu ook zou willen stellen:

Wat betekent succes voor jou?

Vele antwoorden kwamen. Maar net zoals de definities die ik aan het begin van deze blog heb geschetst, waren de antwoorden gekoppeld aan ofwel iets negatiefs, of aan een bepaald einddoel; een resultaat of een deadline die op een bepaalde manier (en alleen die manier) ingevuld is.

Nee, sinds die dag kreeg succes een andere betekenis. Het werd niet meer gekoppeld aan prestatiedrang, eindbestemmingen of negatieve associaties.

Maar wat ís dan die definitie van succes? Wel, laat me je een voorbeeld geven wat het zal verduidelijken.

Definitie van succes
Stel je voor: je rent al jaren een marathon, bijvoorbeeld die van Amsterdam. En elk jaar dat je erin gelopen hebt ben je als eerste over de finish gekomen. In vrijwel ieders optiek zou je dan succesvol zijn. Maar wat nu, als er dit jaar een razendsnelle, blootvoet lopende Keniaan meedoet, die je er vierkant uitrent. Je finisht niet als eerste, maar je wordt tweede. Het aantal mensen dat zal zeggen dat je succesvol bent zal kleiner zijn dan wanneer je als eerste zou finishen.

Maar goed, niet getreurd. Van de 30.000 renners die aan de marathon meedoen, is de tweede plaats lang zo gek nog niet, toch? Maar wat als je nu in plaats van de tweede plaats de tiende plaats behaalt? Of de honderdste, de duizendste, of zelfs de laatste? Of wat als je zelfs niet eens finisht? In hoeverre ben je dan nog succesvol?

Wat succes voor mij betekent staat los van de ranking die ik in deze marathon zou behalen. Het gaat niet om het eindresultaat; het gaat om hoe ik er in sta. Succes betekent je voor dat wat belangrijk voor je is je er voor 100% voor inzetten.

Klinkt simpel, maar denk er eens over na. Als je je voor 100% inzet voor datgene waar je gemotiveerd voor bent (dat wat belangrijk voor je is; een ideaal), dan betekent dat, dat je gaat voor de ervaring, en niet primair voor het eindresultaat.

Ok, misschien niet zo makkelijk te slikken, maar dat hoeft ook niet. Ik laat je alleen zien, dat de definitie van succes op meerdere manieren ingevuld kan worden. Wat ik je meegeef, is de gedachte dat je dus de keuze hebt om te kiezen welke definitie het beste bij je past.

Dus vraag jezelf af: Wat betekent succes voor mij? En hoe voelt dat? Is het ene mening waar je jezelf in kunt vinden? Waar je blij van wordt? Waardoor je zegt: ‘dit ondersteunt me, helpt me om mijn dromen te realiseren en een gelukkiger leven te leiden?

Vic Conant, één van Amerika’s toonaangevende sprekers op het gebied van zelfontwikkeling en mede eigenaar van het bedrijf Nightingale-Conant zegt het volgende over succes:

Succes is de progressieve realisatie van een ideaal

Ook hierin gaat het om de weg er naartoe. Niet om het einddoel. Het gaat om dat wat belangrijk voor je is (je idealen). En het gaat om vooruitgang: naar doelen die belangrijk voor je zijn.

Succes is een keuze. Het is de keuze die je maakt over hoe je je leven wilt indelen. Welke dromen je wilt achtervolgen. Wat voor ervaringen je zou willen hebben. Hoeveel geluk je elke dag wilt ervaren. Hoe lang je wilt glimlachen als je lekker in je vel zit.

Welke keuze je ook maakt over de definitie van succes, zorg ervoor dat het je ondersteund; dat het werkt voor jou en dat het je verder brengt dan waar je nu bent.

Op jouw succes!

Robert

Click Here to Leave a Comment Below